BORIX är ett nytt generationsboende som utmanar bostadskrisen. Bostadssituationen i Sverige påverkar många både äldre och yngre på olika sätt. Ungdomar tvingas bo hemma alltför länge och många pensionärer drivs in i fattigdom på grund av för höga boendekostnader.

Nu lanseras BORIX, framtidens nya bokoncept med generationsboende som grundidé. Målsättningen är att de boende på så vis ska kunna sänka boendekostnaden till så lite som noll kronor per år.

BORIX nybyggda en- eller tvåplansvillor på 180 kvadratmeter omfattar en eller två uthyrningsdelar vilket möjliggör en lägre boendekostnad med hjälp av uthyrningsintäkterna. Dessutom kan flera generationer bo tillsammans med både praktiska och ekonomiska fördelar.

Bakom konstruktionen av enplansvillorna står Picea Bygg och Klingsta Hus & Modul. Husmodellen finns idag i mycket begränsad upplaga på Gotland. Under Almedalsveckan bjuder Pigge Werkelin, tillsammans med entreprenören Rober Albrecht, som driver projektet, in till en unik visning i närvaro av landsbygdsministern:

a pigge

– BORIX är en boendeform och en hustyp som ligger helt rätt i tiden. Tanken är ett bidra med större flexibilitet i boendet, både när det gäller yta och kostnad. Vi har redan några testfamiljer på Gotland, som idag kan bo gratis tack vare att de har möjlighet att hyra ut två delar av huset, berättar Pigge Werkelin, som står bakom projektet.

a borix

BORIX kan definitivt vara ett starkt bidrag till byggandet av 250000 nya bostäder till år 2020, det vallöfte som gavs av Socialdemokraterna.

– Under vår visning i Almedalen finns Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på plats för att prata om vikten av bostadsbyggande. Jag tycker det är viktigt att vi bidrar till att minska bostadsbristen i Sverige och det är därför vi nu lanserar de här konceptet, säger Pigge Werkelin.

Premiärvisningen av BORIX i Almedalen, Gotland:
Måndag 3 juli 2017
Tid: 13.00–14.00
Plats: Melodislingan 12, Visby

Redaktionen