När fastighetsägaren Kanico och byggföretaget RO-gruppen står inför etapp två på Simonsland i Borås föll valet på Kabona som styrpartner. Under en tvåårsperiod kommer 12500 kvm industrilokaler att varsamt byggas om till kulturskola, kontor, gym och studentbostäder i toppläge.

Simonsland har i många år varit en undangömd juvel i centrala Borås, fram till år 2006 då Kanico förvärvade det nedgångna textilindustriområdet. Kabona fick äran att vara med på första etappen och utveckla de 37000 kvm stora fabrikslokalerna – från en sluten, sliten industrimiljö till en levande samlingspunkt i Borås innerstad. Kabona levererade ett nytt styrsystem tillsammans med mjukvaran Ecopilot.

Nybrohuset
Näst på tur att byggas om är den befintliga huvudbyggnaden, Nybrohuset. Under en tvåårsperiod kommer 12500 kvm att byggas om och förädlas med varsam hand för att bevara husets industriella karaktär. Det kommer bland annat att göra plats för kulturskola, ett modernt gym samt 2000–3000 kvm kontorslokaler. På taket byggs nya studentbostäder som dessutom bara kommer ligga ett stenkast ifrån Högskolan i Borås.

a simonsland

RO-gruppen
Denna gång är det byggföretaget RO-Gruppen som fått förtroendet att driva om och tillbyggnations-projektet.
RO-Gruppen har lång erfarenhet av att bygga om äldre byggnader. Det ställer krav på ett nära samarbete med beställare och leverantör.

Något som Pär Jorstadius, vVD på RO-Gruppen, säger är en av byggföretagets främsta styrkor:

– Vi står inför ett riktigt häftigt projekt. Varje fastighet är unik med sina förutsättningar och utmaningar. Det ställer höga krav på engagemang, tydlig kommunikation och hårt arbete. Uppdraget innebär inte bara en påfyllnad av vår. För oss är det också enormt prestigefullt att få vara med och utveckla staden.

Kabonas VD Fredrik Askerdal ser fram emot samarbetet;

– Vi är väldigt stolta över att få vara med och utveckla en ny stadsdel i Borås tillsammans med RO-Gruppen och Kanico. Detta är ett speciellt projekt som kräver det lilla extra från oss. Att vi nu får vara med och leverera vårt system igen betyder att vi levererat kvalitet i första etappen och har en nöjd kund. Ett ganska bra kvitto på att vi gör rätt saker.

Kabona AB är ett av de ledande företagen i Europa när det gäller energigenial fastighetsautomation, en automation som kombinerar ett optimalt inomhusklimat med kraftigt reducerade kostnader och ett långsiktigt hållbart samhälle. Kabona är helägt dotterbolag till Bemsiq AB, den affärsenhet inom Latour Industries som samlar bolag inom energieffektivisering och automation i fastigheter.

Redaktionen