JM bygger sin femte bostadsrättsförening på Kvarnenområdet vid Eriksberg på Norra Älvstranden i Göteborg. 77 lägenheter ska stå klara för inflyttning i slutet av 2015.

-Det här är ett väldigt traditionellt JM-bygge som inte direkt bjuder på några överraskningar. Främsta utmaningen är väl suterrängvåningarna, säger Lars Sjöberg, projektledare på JM avdelning Göteborg/region Väst.

JM förvärvade 2004 ett markområde på Eriksberg i det klassiska Kvarnenområdet, där tidigare Juvel-kvarnen fanns och där det faktiskt producerades mjöl fram till så sent som 2001. Ett gammalt industriområde i anslutning till de gamla varven förvandlas till attraktivt bostadsområde. Hittills har bostadshus för fyra föreningar omfattande totalt 258 lägenheter uppförts av JM.

Smart, effektivt och familjevänligt

Den femte föreningen, Kronhjulet eller Bratteråsbacken etapp 1 består av två likadana huskroppar med lägenheter i fyra våningar plus en indragen femte terrassvåning och därtill källarvåning. Under huset blir det två garageplan.

De 77 lägenheterna är fördelade på allt från smarta och effektivt utnyttjade ettor till rymliga familjevänliga fyrarummare. Genomgående är det höga fönster med låg bröstning och väl tilltagna sällskapsytor och fönster i minst två väderstreck. Samtliga lägenheter har minst en balkong, alternativt högst upp en terrass, samt goda förvaringsutrymmen. Det blir ljusa generösa lägenheter med öppna samband mellan kök och vardagsrum. Flera lägenheter blir genomgående från sida till sida, säger Peter Sparrings på Norconsult, som tillsammans med sin fru Eva ritat de två husen i kvarteret.

Exteriört består husen av tegelmurade sockelvåningar och fyra våningar klädda med gråtonad skivfasad. Balkongrummen kläs med träpanel. Takvåningen får en något mörkare fasad.

Självfallet är husen av lågenergityp, vilket är standard för JM sedan 2008.

Närhet till det mesta

Husen ligger nära Eriksbergs köpcenter och annan service, kommunikationer och Eriksbergs kajpromenad vid Göta Älv och bara 15 minuters resa från Göteborgs centrum. Bryggor med utsikt mot fartygstrafiken på älven, kaféer, butiker och restauranger hör till de centrala inslagen i den nya bostadsmiljön.

–Även om det inte är någon direkt utsikt över älven, ligger husen i ett mycket fint område med närhet till allt, säger Lars Sjöberg.

FAKTA

BRF KRONHJULET

Vad: Nybyggnad av flerbostadshus på Kvarnenområdet vid Eriksberg i Göteborg.

Byggstart: Mars 2014.

Färdigt: December 2015.

Byggherre och byggnadsentreprenör: JM AB

Arkitekt och konstruktör: Norconsult AB

Stomleverantör: Abetong AB, Hedareds Sand & Betong AB, JM AB.

Markentreprenör: Veidekke Entreprenad AB, JM AB.

Elentreprenör: Imtech Elteknik AB

Vententreprenör: Fyrkantens Ventilation AB

Vs-entreprenör: SweRör J Borg AB.

Av: Gösta Löfström